Care sunt beneficiile hidroterapiei?
Crezi că piscina sau jocul în apă este doar pentru copii? Gândește-te din nou!
Hidroterapia este o componentă valoroasă a terapiei fizice, care încorporează printre altele și exerciții cu impact redus, recuperarea post traumatică și consolidarea sănătății articulațiilor.
Există multe beneficii pentru pacienții care includ hidroterapia într-un regim de terapie fizică, prin urmare încurajăm atât medicii, cât și pacienții să exploreze pe deplin această opțiune atunci când vine vorba de procesul de recuperare medicală.
Cum funcționează hidroterapia?
În hidroterapie sau terapie acvatică, fizioterapeuții îi ajută pe pacienți să efectueze exerciții ușoare de recuperare. Folosind o înțelegere a principiilor unice ale apei, cum ar fi flotabilitatea, presiunea hidrostatică, coeziunea și vâscozitatea, terapeuții îi ajută pe pacienți prin activități care altfel ar fi o provocare pe uscat.
Există un număr mare de pacienți care solicită acest tip de terapie, de multe ori pentru că au citit despre hidroterapie și se întreabă dacă i-ar putea ajuta în procesul de ameliorare a afecțiunilor de care suferă.
Tipul de tratament depinde de situația pacientului, de simptome și de nivelul durerii, dar există câteva puncte comune care trebuie urmărite.
Dacă un pacient are dureri foarte mari, de obicei ședința de hidroterapie are loc în cada cu funcție de hidromasaj. În apa caldă, se pot efectua mișcări de mers pe jos sau așezate care vizează leziunea de care suferă pacientul. Acest proces îl ajută pe pacient să se acomodeze și în același timp să facă exerciții terapeutice mult mai ușoare.
Pe măsură ce durerea pacienților scade, terapia fizică se mută în bazinul de rezistență. Aici pacienții fac exerciții pentru a-și crește flexibilitatea și amplitudinea mișcărilor. Tratamentele de hidroterapie prin plutire includ mișcări ușoare ale corpului în decubit dorsal, metoda Bad Ragaz Ring (exerciții de întărire și mobilizare a rezistenței în decubit dorsal) și mișcări de disociere a trunchiului și întinderi pasive.
Deseori trebuie efectuate exerciții active în canalul de curent, unde apa oferă mai multă rezistență cu scopul de a se dezvolta forța. Aici se poate lucra prin mișcări funcționale, la secvențierea mersului, la echilibru, la exerciții de întărire și la întinderi. La sfârșitul unei ședințe tipice de 45-60 de minute, pacientul se mută înapoi în cada cu hidromasaj (apă caldă) și efectuează eliberarea miofascială (masaj) în zona lezată (dacă un pacient nu tolerează apa caldă, tratamentele se realizează în canalul de curent).
În timpul unei ședințe de hidroterapie, se folosesc instrumente acvatice precum mingi, greutăți pentru încheieturile mâinii, benzi elastice, therabands, plăci și trepte de apă.
În funcție de problemele pacientului, se poate folosi și o piesă de susținere a gâtului, un suport pentru glezne și o baghetă de înot care se pune în jurul pelvisului pentru a ajuta la menținerea poziției verticale.
Scopul este de a îmbunătăți starea de bine a pacienților, astfel încât aceștia să poată efectua exercițiile fără griji sau preocupări legate de menținerea la suprafață.
Vrei să-ți îmbunătățești starea fizică și sănătatea generală?
Apasă butonul de mai jos, contactează-ne telefonic și beneficiază de servicii profesionale de hidroterapie!
Când ar trebui să iei în considerare hidroterapia?
Atunci când un pacient este nevoit să facă terapie fizică pe uscat, dar se confruntă cu un mare disconfort, terapia acvatică poate reprezenta soluția potrivită. În timp ce terapia fizică și reabilitarea includ adesea activități provocatoare, exercițiile în apă ușurează presiunea asupra articulațiilor și îi ajută pe pacienți să se miște confortabil și liber.
Hidroterapia este extrem de benefică pentru recuperarea în cazul înlocuirii articulațiilor, reabilitare și pliometrie, sindromul de tahicardie posturală ortostatică, paralizie cerebrală, fibromialgie, scleroză multiplă și orice probleme legate de flexibilitate, forță, echilibru și coordonare.
Pacienții de kinetoterapie pot beneficia și de hidroterapie
Hidroterapia are un impact semnificativ asupra recuperării și multe beneficii pentru pacienți, indiferent de nivel. Acest tip de terapie funcționează foarte bine pentru atleții care se recuperează în urma unor leziuni la genunchi, șolduri, umeri, gât, spate, picioare și glezne.
Pe lângă faptul că ajută la recuperare, hidroterapia îmbunătățește rezistența și oferă beneficii cardiovasculare fără a crește stresul asupra articulațiilor. În apă, pacienții au adesea mobilitate și echilibru sporit, ceea ce le permite să își îmbunătățească forța, să reducă durerile musculare și articulare și să se recupereze mai repede.
Exercițiile realizate în apă reduc în mod semnificativ șansele de accidentare, permițându-le pacienților să se recupereze într-un ritm “ușor”. Ca și beneficii suplimentare, pacienții au raportat adesea un somn mai bun, o flexibilitate sporită și o mecanică a mersului îmbunătățită.
Unul dintre cele mai semnificative beneficii ale hidroterapiei este faptul că ajută la creșterea încrederii în sine. După o intervenție chirurgicală sau o accidentare, pacienții ezită deseori să efectueze anumite activități pe uscat, deoarece le este frică să nu se rănească din nou sau pur și simplu din cauza că suferă de durere. În apă pacienții se simt mult mai confortabil. Apa reduce factorul de frică care apare adesea în cadrul recuperării pe uscat.
Mulți pacienți ai clinicii noastre se bucură de timpul petrecut în apă și sunt atât de impresionați de beneficiile hidroterapiei încât urmează recomandările terapeuților de a continua acest tip de exerciții chiar și după ce reabilitarea este completă.
Hidroterapia și exercițiile în apă pot fi un instrument puternic pe drumul spre recuperare și spre o viață sănătoasă.
Unde se află Clinica Lotus în Bacău?
Program & Contact Clinica Lotus Bacău
Luni - Vineri: 08:00 – 20:00
Sâmbătă, Duminică: închis